[space_20]

Volim bademe. Osim što su odlični za kolače vrlo su zdrava i korisna namirnica. Nažalost, kako je badem uvozna i burzovna roba i kako je njegova cijena izražena u US $ došlo je do njegovog enormnog poskupljenja poradi povećanjafantomski bademi tečaja USD odnosno slabljenja €. Poskupio je za oko 100% u posljednjih 90 dana.

Možete zamisliti kako sam bio sretan kad sam jučer primio katalog za idući akcijski tjedan i vidio: bademi u pola cijene! Dao sam sebi u zadatak da ću odmah ujutro prije posla otići u “dućan x” i kupiti bademe – ako ništa drugo, da ih imam u autu umjesto bonbona ili krekera.

Požurio sam se u dućan i stigao već u 8.45 ujutro, dakle 45 minuta nakon otvaranja, na prvi dan akcije. Brzo uđem u prostor i počinjem tražiti te bademe. Bilo je više ljudi oko mene, očito s istim zadatkom jer je jedna gospođa zaustavila poslovođu i pitala ga: ”Gospodine, a gdje su bademi s akcije?”. Poslovođa, kojem je očito bilo jako neugodno, odgovorio je: “sve smo prodali.”

Ajme, koji šok! Kako ste sve prodali? U 45 minuta! Pa kako je to moguće, jer ipak nije u pitanju čudotvorni prirodni lijek ili neki ekstrakt koji potiče potenciju kod muškaraca, već obični bademi!

Poslovođa je odgovorio da su dobili “samo 30 komada pakiranja po 300 grama” koje su odmah prodali. Dakle ukupno su na akciji imali samo 9 KG badema za tjedan dana koji je prodan u 45 minuta!  To je za mene varanje i neviđena sramota. A zašto? Zato jer je to najgori prekršaj kojeg možete učiniti u prodaji. Cijela akcija je osmišljena samo kako bi se kupci navukli u prostor. Ideja je da kupac zaboravi po što je došao i nastaviti kupovati dalje. E pa dragi “dućanu x”, ja nisam više siguran hoću li i dalje biti vaš vjeran kupac, a pobrinut ću se da i drugi ovo saznaju.

[pullquote align=left]

Budite iskreni i pošteni i kupci će to znati cijeniti.

[/pullquote]

 

Ovo je primjer teškog kršenja poslovne etike. Na ovakav način uništavate tržište i stvarate loš imidž kojeg je skupo i teško popravljati.
Pogotovo u doba društvenih mreža u kojem jedna negativna glasina može uništiti vaše poslovanje! Ako nemate robe koju oglašavate ili ako nešto skrivate to možete učiniti samo jednom.

 

Zato budite iskreni, budite pošteni i kupci će to znati cijeniti.

Vaš SalesMaster