Osmijeh prodaje!

Kad ste se zadnji put nekome nasmijali ili barem nasmiješili?  Kako izgleda vaša komunikacija s kupcima i strankama? Kada ste se njima nasmješili? Osmijeh ne samo da produžava život i potiče na lučenje hormona sreće i ugode, već može postati moćan alat u ugovaranju prodaje.osmijeh prodaje, koristite ga :)

 

Osmijeh – psihološki trigger

Jučer, vozeći se kroz standardnu Zagrebačku gužvu, stajao sam na semaforu te sam u jednom trenutku od automobila sa strane u kojem je bila jedna gospođa primio zamolbu da je propustim ispred sebe u kolonu. Pogađate, propustio sam je a sve zbog – smješka! Nasmijano lice me zamolilo za uslugu te sam ja instiktivno rekao: može, prođi. Iz ovog banalnog primjera iz svakodnevnog života možemo puno naučiti.

Sada zamislite tu situaciju u prodaji – zamislite da se osmjehnete svojem kupcu i zamolite da razmisli o vašoj odličnoj ponudi. Što mislite kakav će biti odgovor i reakcija? Ne želim ulaziti u složeno polje psihologije prodaje i ljudske psihologije uopće, no sigurno ćete povećati svoje prodjne rezultate i to zbog naoko trivijalne stvari – smješkanja.

To se događa zbog toga što smijanje uklanja sve one formalne barijere koje su postavljene među ljudima, prepreke između kupaca i prodavača, a ulijeva povjerenje i osjećaj prisnosti. Osmijeh je stoga najjednostavniji i – što je jako važno naglasiti – potpuno besplatan alat kojeg možete koristiti kod prodaje!

 

woman-on-the-phone_19-115010

Osmijeh pomaže i kod telefonske prodaje.

I u telefonskoj komunikaciji koristite smješkanje. Iako osoba s druge strane vaš osmijeh neće vidjeti, smješkanje će vama pomoći da se dovedete u stanje opuštenosti i dobre volje – a to se osjeća čak i preko telefona. Napravite opuštenu atmosferu kako bi napravili dobar uvod u prodajni razgovor te na taj način “ušli pod kožu” osobi kojoj želite prodati ili s njom ugovoriti sastanak.

 

Osmijeh prodaje, ali ne očekujte čuda

Naravno, postoje velike razlike između ugovaranja sastanaka i prodaje pa vam predlažem da koristite različite strategije. Kad ugovarate sastanak tada krenite postupno i polako. Nemojte očekivati rješenje problema odnosno zaključenje prodaje iz jednog telefonskog razgovora ili iz jednog osmijeha. Nisam niti ja poklonio svoj auto gospođi koja mi se nasmiješila, već sam je samo propustio u koloni prije sebe. Krenite polaganim koracima, budite uporni i disciplinirani, stvorite ugodnu i opuštenu atmosferu i na kraju ćete postići cilj.

 

Puno razloga za osmijeh želi vam

vaš SalesMaster